Terug

Recensies

Saté van hertenzwijnen

In Reizen tussen de lijnen. Dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace gaat Alexander Reeuwijk op zoek naar de soortenrijkdom van de Indonesische eilanden - net zoals bioloog Alfred Russel Wallace anderhalve eeuw eerder deed. Waar Wallace een geweer bij zich droeg om bijzondere soorten te kunnen…

Dichterlijke vrijheden in de wetenschap

Het nieuwste nummer van De Gids, ‘Bakens en dwaallichten’, handelt over wetenschappelijke integriteit. Aan de hand van enkele academische helden en schurken richt het literaire tijdschrift zich op de vraag of (en hoe ver) je binnen de wetenschap van de gebaande paden mag afwijken. Het re…

Rauw, onverfijnd, intens leven

De plaatsvervangende schaamte waarmee je realitysoaps op televisie bekijkt. Ongemak. Het lichte onbehagen als je in de bus een moeder observeert die haar kind tevergeefs tot stilte maant. Onbehagen dat niet zozeer veroorzaakt wordt door het  gekrijs, als wel door het gevoel dat je hier te veel bent.…

Vertaalproblemen in een huwelijk

Ontsnappen aan de maatschappij - dat is een prominent thema in de romans van de Noorse auteur Erlend Loe. De hoofdpersonen leven hun leven het liefst in relatieve eenzaamheid; vriendschappen en relaties maken het leven tenslotte alleen maar complexer. Ook Bror Telemann, hoofdpersoon in de recent doo…

Precisie, eenvoud of omvang? Darwins meesterwerk, geëvolueerd in drie edities

Wat is de hoogste status die een boek kan bereiken? Dat iedereen het gelezen heeft, waarschijnlijk. Aangezien dat (tot op heden) voor geen enkel boek geldt, volstaat een meer bescheiden insteek wellicht. Laten we zeggen: dat het merendeel van de mensen je bij naam kent. En dat je in staat bent gewee…

Huygens, zeventiende-eeuwse science fictionschrijver

Laten we beginnen met een klein experiment: pak pen en papier en teken een planeet. Gedaan? Grote kans dat er een ring om de getekende planeet zit, net als bij Saturnus. Van kinds af aan zijn we al zo vertrouwd met plaatjes van zulke ‘Saturnustypes’, dat we in een bol met een ring eromheen direct ee…

Leesfragment

Hemelsleutel

12 mei verschijnt Gemma Venhuizens Hemelsleutel. De Brinkkemper-collectie van botanica in de Lage Landen. Lees bij ons een fragment!

Hemelsleutel is een schitterend geïllustreerd boek dat de schoonheid weerspiegelt van de oudste Nederlandse en Vlaamse planten- en kruidenboeken, gecombineerd met een…

Licht

5 januari ligt het in de winkel, en donderdag 19 januari spreekt Gemma Venhuizen in Het Dolhuys over haar nieuwe boek Licht. Lees bij ons vast het hoofdstuk over licht en stemming!

Gemma Venhuizen is gefascineerd door licht, niet alleen vanuit wetenschappelijke belangstelling, maar ook vanuit een p…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum